CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, 10 July 2013

Ayang'z Kembali...!!!!

Assalammualaikum w.b.t. pada sme bloggers2 dan salam Ramadhan…
Apa kaba sme….sehat2 hendaknye…
Sorry da agak lama menyepi hapdet blog sbb mse peknen aritu kesehatan x berapa memuaskan dengan class lagik….exam dah nak dewkat plak dan Alhamdulillah skunk da kembali normal…..
Pengalaman bersalin kali niyh memang x dapat dilupakan
Ok, ayang crite serba ringkas je la eyh..
Dari masa mula dapat taw peknen mase tu kandungan berusia 2 minggu…mmg amat meletihkan sebab monink sickness yang amat terok….tambah plak bleeding….nak ride motor pown x boleh….
So, memang x leh nak wat apa lah…ikut je la nasihat doctor…
After kandungan masok 5 bulan doctor scan ada fibroid plak sebesar 2cm cemgitu…hurrmmm..bertambah sakitla bile banyak berjalan…..tapi doc cakap kite tunggu 2 bulan lagi scan tengok macam mne sbb doc cakap kdg fibroid tu boleh hilang sendiri…..
Pas kandungan masuk plak 7 bulan…..dugaan lain plak menjelma….fibroid ilang tapi uri plak duk kat bawah…..so memang bleeding sesaja lah seb baek tak banyak…
Takpe sabar je…..ye la…tunggu nak dapat baby mmg la lama 7 tahun gitu…
Doc cakap saba agy….tgk macam mane sbb uri boleh pusing2……takowt gak mmg uri boleh naik takowt tyme nak bersalin tue tetybe dia bley ke bawah plak…haaaaiiisshhh….
Pas check up bulanan tue…..sampailah da genap 9 bulan…..perowt pown da memboyot…tapi ayang gagahkan jugak berjalan sana sini takmo layan rasa sakit tue….and da pulok darah merah x cukup…teros kena tahan wad masuk darah 2 beg darah jenis O+……dugaan mse masok darah…darah asek stop2 sebab urat kecik2 so, jadi jammed lah….kne cucok tempat lain…..selama 2 hari masok darah tu (1 hari 1 beg) dekat 8 kali cucok carik urat and kne tukar2…adeeehhhh….
Pastu sambung mc sbb da x larat da…..but class still pegi sbb exam xa lama je lagik….
Dengan kuasa Allah s.w.t pada 23032013 (memang tarikh due) jam 8 pagi da stat rase sakit2….siap malam tadi 22032013 gi berjalan Downtown Danau Kota….xde cari apa powm…saja gatal nk berjalan…pastu gi makan kat Kedai Ogy Ahmad Daud agy….hahhaha
Ok berbalik stat yang rase sakit tadi…..so, bile da rasa sakit tue…..aku pown WA kawan2 sbb rse mcm da lupe je rasa sakit mcm mne….hahahahah…..atas nasihat kawan2 sme….pi lah mandi siap syampoo rambowt bagai…..ikutla petua2 yang telah diberikan iaitu menghisap air mandi di hujung rambut dan berselawat…..tgh2 mandi bile rasa sakit tu tahan jap…pastu sambung balik mandi….pastu suh plak anak yang sulong (akim) g beli roti canai sbb takot lapa….akim da cuak tgk aku…dia yang mengelabah sbb abah diaowang duty plak ari kejadian….tp mmg dab taw dia dam se stat rasa sakit tu…rupe2nye pas aku makan dia btaw dia lepak minum jap kat kedai minum bawah umah….lorh…dia balik rupanye….dia x turun keta pown mse smpi tempat kerja dia…dia kol je pegawai then tros balik….hahaha
Ok, hb kata jom gi spital..memula aku tak nak (sbb takowt sebenarnye)….hahaahah tp dia kata jom je…mmg takde kua tanda langsong…..mcm takde apa…cme sakit je…
Oklah ayang pown gi lah…trs gi Hospital Tentera Tuanku Mizan…sampai je kat emergency tu…tak turun lagi…MA ckp doc pakar takde…mintak refer kerw GH agy pown ayang de problem darah…so, HB pown dengan cargas gi GH…da jalan plak jammed giler sbb de sambutan Hari Polis…..hurrmm….lam keta da tak boleh bercakap lagi das bb menahan rasa sakit….kaki da x boleh bergerak (kejang) sbb lau kangkang je mmg beranak la kat traffic light Jalan Semarak tue….hik..
Ok2 sampai je kat Hospital Bersalin Kuala Lumpur tue tgk mcm pesta kt situ…sme pakat nak beranak kowt….tp bila HB btaw kat nurse yang bertugas tue mmg due hari niyh tros dia check…..suprise check2 da bukak 8cm….tros tolak labour room x sempat da tukar 2 baju bagai….dowang wat la kerja dowang cucok sana sini…..tgk2 baby da nak keluar tepat jam 12.32pm…hahahaha…..aku pown terkejowt gak cam x percaya…..xde darah xde air ketuban langsung….nurse tu cakap air ketuban kua skali ngan baby…..hik…..seb baek HB sempat masok tgk aku….drip pown x sempat jalan…baby da kua…..alhamdulillah….
Pas azankan baby tros nurse gi bersihkan baby…aku kne duk kat lam labour room memamg lama sbb doc nak pantau aku darah da x normal…..turun lagik…..dekat2 kul 6 pm bawu tolak masok wad pemantauan….tp mmg mcm tak caya lah…sakit stat kul 8ami bersalin 12.32pm…..


Niyh la ayang mse tgh boyot bawak bby zarif.....bolatnyeeee...kih3..
 
And now this is my ‘prince 4’ MUHAMMAD AIDIL ZARIF…..
Luv u so much saying….mama harap zarif akan jadi anak yang soleh dan mentaati suruhan Allah.s.w.t dan kedua ibubapa…..
Abang2 zarif hepi sgt2 bile zarif da selamat klua lau tidak ari2 tny bile zarif nak kelua sbb abg2 x sabar nak buli zarif…..hahahahahha…


2 comments:

Nurzakiah Hanum said...

tomei2

Biuty's Gourmet said...

eleh cmeinya dia tido..ayang nnti followlah blog akak yg baru. kakak dh follow blog ayang ni, click kat situ jer ek

Post a Comment