CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, 14 June 2011

KITE KONGSI ILMU YE....

Salam slamat pagi sme....... pagi niyh ayang terkejut gak bile tgk MHI rupenyer smalam de GEMPA BUMI kt Sumatera, Indonesia and banyak gak tempat2 yg merasa tempias gempa tue.....so, pagi niyh ayang nk kongsi sket2 la ilmu macam mne kita nak handle diri kita sendiri lau terjadi nye based on wat i've learned before.....Ramai pown dah taw kan apa itu GEMPA BUMI....so, tak yah la citer panjang2 agy kan.

Sebenarnye manyak langkah2 tuk kita menghadapi contohnye runtuhan tanah, bangunan dan lain2...tp ayang ringkaskan je la eyh...lau ikutkan contohnya macam apakah peranan kita menghadapi seblom, semasa dan selepas berlakunya kejadian GEMPA BUMI seumpama itu....terutamanya bile kita berada dalam bangunan yang tinggi contohnya di pejabat/ rumah flat/rumah pangsapuri ke....





Ok, firstly ayang bgtaw peranan kita SBELOM:
1) tengok keadaan sekeliling kita....
2) periksa risiko kebakaran yg dekat ngan kite
3) pastikan kt meja kita de lampu suluh
4) lau boleh biorlah de bantal kt ngan kite
5) pastikan xde mende2 yang mudah terbakar dkt ngan lite sbb takut berlaku  perkara yg x di ingini....

Secondly, peranan kita SEMASA:
1) jangan PANIK
2) jangan berebut2 nak lari kuar bangunan terutamanye ditangga sbb        kebanyakan mangsa runtuhan ditemui 
di tangga.
3) Agak2 lau mmg dah x sempat nak lari pastu bongkah2 batu dah mula runtuh cepat2 ddk secara
menangkup bawah meja atau pintu...jgn ddk berdekatan dengan tiang atau yang boleh runtuh
4) Tawakal dan berdoa banyak, jangan putus asa

Thirdly, peranan kita SELEPAS:
1) Kekal bertenang, sabar dan kuatkan semangat
2) periksa kecederaan (jika ada)
4) cari punca air (untuk survival)
3) buat tanda (SOS SIGNAL) untuk mendapatkan bantuan anggota penyelamat

Ok, rse nye tu je kowt yg paling simple n perlu kowang taw...nak taw lebih lanjut leh la cari sumber2 yang boleh dipercayai.....


  Jagalah keselamatan korang walau dimana pown anda berada.......ngeh3X

3 comments:

Anum said...

nice info
thanks ayang

Sedetik Cuma said...

Bagus ni..baru-baru ni ada gegaran gak kat office ni. tp tingkat 21 je rase..sebelum terjadi baik bersedia mental n fizikal..

@y@ng m@rin@ said...

hah, ye ke...??? Mse tu ary pe...?

Thank for the info...aku ayang x taw pown.......

Post a Comment